De Wmo 2015 kent twee soorten voorzieningen: de algemene voorziening en de maatwerkvoorziening.
De gemeente is vanuit de Wmo verplicht om mensen die hulp nodig hebben bij het langer thuis wonen te ondersteunen. De ondersteuning kan plaatsvinden in de vorm van een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening.
Algemene voorziening
Een algemene voorziening is het aanbod van diensten of activiteiten dat, zonder voorafgaand onderzoek naar de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van de gebruikers, toegankelijk is en dat is gericht op maatschappelijke ondersteuning.
Criteria algemeen gebruikelijk
Een voorziening kan als algemeen gebruikelijk kan worden aangemerkt als a) een voorziening niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking én b) in de reguliere handel verkrijgbaar is én c) in prijs vergelijkbaar is met soortgelijke producten. Soms bent u geholpen met een zogenaamde ‘algemene voorziening’.
Zo is bijvoorbeeld als een algemeen gebruikelijke voorziening aan te merken:
- een boodschappenservice dienst;
- maaltijdverzorging (ook wel warme maaltijdvoorziening of tafeltje-dekje genoemd);
- hondenuitlaatservice;
- een glazenwasser(s)bedrijf;
- Buurthuiswerk;
- een vrijwilligersorganisatie;
- het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling;
- een ontmoetingsruimte voor mensen die eenzaam zijn;
- maatschappelijke opvang (bijvoorbeeld blijf-van-mijn-lijfhuizen; en daklozenopvang);
- hulp aan buurthuizen en verenigingen
Voor eenvoudige schoonmaakondersteuning kunnen gemeenten verwijzen naar de particuliere markt.
Kort samengevat: een algemene voorziening is een voorziening die snel, tijdelijk en incidenteel voor iedereen beschikbaar is op het moment dat hulp nodig is en kan, afhankelijk van uw omstandigheden tot het vereiste maatwerk leiden.
Als de gemeente een goede oplossing kan bieden met een algemene voorziening, dan komt u niet in aanmerking voor een individuele voorziening (maatwerkvoorziening).
De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van deze algemene voorziening.
Maatwerkvoorziening
Een maatwerkvoorziening is een op behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van een persoon afgestemd geheel van zorg en diensten Zvw (bijv. verpleging en persoonlijke verzorging); hulpmiddelen, woningaanpassing en andere maatregelen ten behoeve van o.a. de zelfredzaamheid. Een maatwerkvoorziening is dus afgestemd op de behoeften en omstandigheden van een specifieke persoon. Een maatwerkvoorziening is geen medische hulp.
Enkele voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:
- vervoersvoorziening;
- vervoer in de regio (voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen);
- individuele begeleiding;
- beschermde woonplek;
- dagbesteding op maat;
- aanpassingen in de woning (bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet).
- rolstoel (een rolstoel krijgt u alleen via de Wmo 2015 als u deze voor langere tijd nodig heeft. Voor hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik kunt u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar);
- respijtzorg;
- ondersteuning van mantelzorgers;
- huishoudelijke hulp (zoals hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen).
Kort samengevat: Een maatwerkvoorziening is een individuele voorziening aanvullend op wat u zelf kan bijdragen, en vormt samen met de inzet van eigen kracht of, indien van toepassing gebruikelijke zorg of mantelzorg een samenhangend ondersteuningsaanbod, ofwel maatwerk.
Contact
Voor alle vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met onze helpdesk via info@krl-juristen.nl en/of bel ons via telefoonnummer 0499 21 65 47, we zullen er alles aan doen om u zo snel als ons mogelijk is met raad en daad te helpen.
Met KRL kom je gratis verder, met raad en daad.
Deel deze pagina via:Volg ons via: